Securitatea energetică: gazele naturale

News & Views | 12 Jun 2013 | by Constantin Barbu

Deși dispune de resurse însemnate de gaze naturale, vulnerabilitatea României constă în gradul ridicat al dependeței de importurile de gaze naturale din Federația Rusă. Sunt necesare fonduri atât în vederea rentabilizării și modernizării zăcămintelor deja aflate în exploatare, dar și continuarea activităților de explorare și exploatare atât onshore cât și offshore, pentru a diversifica sursele de alimentare cu gaze naturale.

O altă provocare pentru piața gazelor naturale din România o constituie procesul de liberalizare al pietei gazelor, în conformitate cu obligațiile asumate la nivel de UE (convergența prețului gazelor naturale din producția internă cu cel al gazelor naturale din import). Pentru populație, impactul creșterii prețurilor va fi semnificativ, tocmai de aceea ajustările se vor face treptat, conform unui calendar publicat de către ANRE.

În contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale (onshore, offshore, convenționale sau de șist), prin prisma participării României la rute internaționale de transport ale gazelor naturale (Nabucco și Agri), și având în vedere capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale, precum și poziția geografică, România are șansa de a se afirma ca un veritabil hub energetic în zona Mării Negre, în detrimentul unor țări ca Serbia, Bulgaria sau Ucraina.

Vezi infograficul.

Back to the frontpage